Το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής στο τελικό συνέδριο του Έργου Erasmus+ PLANET4

Planet4-5-10-2023

Το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής συμμετείχε στο τελικό συνέδριο του Έργου Erasmus+ PLANET4, που διεξήχθη στην Πίζα στις 2 Οκτωβρίου 2023. Η υποψήφια διδάκτωρ Σοφία Σακκά παρουσίασε τεχνικές ασφαλείας για την αντιμετώπιση της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στον χώρο του Industrial Internet of Things (IIoT), εστιάζοντας σε πρωτόκολα που διαχειρίζονται βιομετρικά δεδομένα.

Planet4_5

O υποψήφιος διδάκτωρ Μάριος Τυρόβολας, παρουσίασε την ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου στο πεδίο της Επεξηγηματικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Explainable Artificial Intelligence -ΧΑΙ-), εισάγοντας την ιδέα των Ασαφών Γνωστικών Δικτύων (Fuzzy Cognitive Maps) ως ελπιδοφόρα μοντέλα στο χώρο του XAI.

Επιπλέον, στις 3 Οκτωβρίου 2023, στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Πίζας, οι εταίροι του έργου Erasmus+ PLANET4, με τη συμμετοχή της ομάδας του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής συναντήθηκαν για την τελική φάση του Έργου. Η συνάντηση αυτή ήταν καθοριστική για τον προσδιορισμό των τελικών βημάτων για την ολοκλήρωση του έργου αυτόν τον μήνα, αλλά και τον καθορισμό της μελλοντικής του κατεύθυνσης. Ένα από τα κύρια σημεία ήταν η συζήτηση για την ενσωμάτωση των εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του έργου στα προγράμματα σπουδών των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων. Επιπλέον, συζητήθηκε η στρατηγική δημοσίευσης του υλικού, με στόχο την ευρύτερη ωφέλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και τη διασφάλιση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου του έργου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα σχέδια για ένα επερχόμενο webinar για την παρουσίαση του PLANET4 cookbook- ενός βιβλίου/οδηγού που συνοψίζει τα βασικά αποτελέσματα του έργου, προσαρμοσμένου για επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στον κόσμο των τεχνολογιών Industry 4.0.

Για περαιτέρω πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με το PLANET4, επισκεφτείτε το www.planet4project.eu/ και μάθετε περισσότερα για το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής στο kic.uoi.gr.

Planet4_Participants
Μετάβαση στο περιεχόμενο