Eργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ)

Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής έχει ως αποστολή την υποστήριξη και εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών, διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που αφορούν στα επιστημονικά πεδία των Αλγορίθμων, της Επεξεργασίας και Ανάλυσης Δεδομένων, της Εξόρυξης Δεδομένων, της Εξόρυξης πληροφοριών από το Διαδίκτυο, της Εξόρυξης Δεδομένων από Χρονοσειρές, της Τεχνολογίας Δεδομένων, της Επεξεργασίας, Αναπαράστασης και Διαχείρισης Γνώσης, της Αναγνώρισης Προτύπων, των Εξελιγμένων Αλγορίθμων Επεξεργασίας Εικόνας/Σήματος, της Μοντελοποίησης και Προσομοίωσης Πολύπλοκων Συστημάτων, της Βελτιστοποίησης, της Υπολογιστικής Νοημοσύνης και της Γνώσης, της Ασαφούς Λογικής, των Εξελικτικών Αλγορίθμων, των Γενετικών Αλγορίθμων, των Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων, της Νοημοσύνης Σμήνους, της Τεχνητής Νοημοσύνης, και γενικά της Ευφυούς Πληροφορικής. Επιπλέον, το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής συνεισφέρει σημαντικά στα πεδία της ΓεωΠληροφορικής και της Πληροφορικής Περιβάλλοντος.

Το Εργαστήριο καλύπτει τα επιστημονικά πεδία των Αλγορίθμων, της Επεξεργασίας και Ανάλυσης Δεδομένων, της Εξόρυξης Δεδομένων, της Εξόρυξης πληροφοριών από το Διαδίκτυο, της Εξόρυξης Δεδομένων από Χρονοσειρές, της Τεχνολογίας Δεδομένων, της Επεξεργασίας, Αναπαράστασης και Διαχείρισης Γνώσης, της Αναγνώρισης Προτύπων, των Εξελιγμένων Αλγορίθμων Επεξεργασίας Εικόνας/Σήματος, της Μοντελοποίησης και Προσομοίωσης Πολύπλοκων Συστημάτων, της Βελτιστοποίησης, της Υπολογιστικής Νοημοσύνης και της Γνώσης, της Ασαφούς Λογικής, των Εξελικτικών Αλγορίθμων, των Γενετικών Αλγορίθμων, των Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων, της Νοημοσύνης Σμήνους, της Τεχνητής Νοημοσύνης, και γενικά της Ευφυούς Πληροφορικής, καθώς επίσης και τα πεδία της ΓεωΠληροφορικής και της Πληροφορικής Περιβάλλοντος.

Στους ειδικότερους στόχους του Εργαστηρίου περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:
  • Υποστήριξη διδακτικών και ερευνητικών αναγκών

    Η υποστήριξη , σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα γνωστικά αντικείμενα των Αλγορίθμων, της Υπολογιστικής Νοημοσύνης και Γνώσης, και εν γένει της Ευφυούς Πληροφορικής

  • Δραστηριοποίηση σε γνωστικά πεδία

    Οι δραστηριότητες του ΕΓΕΠ αφορούν τα γνωστικά αντικείμενα των Αλγορίθμων, της Επεξεργασίας και Ανάλυσης Δεδομένων, της Εξόρυξης Δεδομένων, της Εξόρυξης πληροφοριών από το Διαδίκτυο, της Τεχνολογίας Δεδομένων, της μοντελοποίησης και προσομοίωσης συστημάτων, της Επεξεργασίας, Αναπαράστασης και Διαχείρισης Γνώσης, της Αναγνώρισης Προτύπων και της Κατηγοριοποίησης, της Υπολογιστικής Νοημοσύνης, της Ασαφούς Λογικής, των Εξελικτικών Αλγορίθμων, των Γενετικών Αλγορίθμων, των Νευρωνικών Δικτύων, της Τεχνητής Νοημοσύνης και γενικά και της Ευφυούς Πληροφορικής. Επιπρόσθετα, το Εργαστήριο συνεισφέρει σημαντικά στην έρευνα, σχεδίαση και ανάπτυξη προηγμένων ευφυών διαδικτυακών συστημάτων και πολυμεσικών εφαρμογών, καθώς επίσης και στα εξειδικευμένα πεδία της ΓεωΠληροφορικής και της Πληροφορικής Περιβάλλοντος.

  • Συνεργασία

    Το ΕΓΕΠ επιδιώκει κάθε μορφής συνεργασία με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα τόσο ημεδαπά όσο και αλλοδαπά, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου, και γενικά τη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα ερευνητικά εργαστήρια, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ινστιτούτα, καθώς και επιχειρήσεις και οργανισμούς.

  • Συμμετοχή και Διοργάνωση

    Το ΕΓΕΠ συμμετέχει και διοργανώνει επιστημονικές διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια, συμπόσια, συνεδρία και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις. Επίσης, πραγματοποιεί δημοσιεύσεις και εκδόσεις και προσκαλεί Έλληνες και Ξένους αναγνωρισμένους επιστήμονες.

  • Σχεδιασμός Καινοτόμων Προϊόντων-Εφαρμογών

    Το ΕΓΕΠ συνεισφέρει στο σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων-εφαρμογών ,που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου, ενώ παράλληλα παρέχει και υπηρεσίες προς τρίτους (φορείς δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και ιδιώτες).

  • Έρευνα και Καινοτομία

    Το ΕΓΕΠ στοχεύει στην ανάπτυξη (δι)επιστημονικής έρευνας και στην προώθηση Έρευνας και Καινοτομίας μέσω του επιστημονικού του δυναμικού και της αυτοδυναμίας του και μέσω συνεργασιών με άλλες επιστημονικές ομάδες, τόσο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όσο και άλλων ΑΕΙ της Ελλάδας και της αλλοδαπής. Συγκεκριμένα, αναπτύσσει υψηλής στάθμης εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και καινοτομίες,ενώ παράλληλα προωθεί καινοτόμες μορφές έρευνας.

  • Παροχή Υπηρεσιών Δια Βίου Μάθησης

    Το Εργαστήριο παρέχει υπηρεσίες Δια Βίου Μάθησης αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια ή φορείς.

  • Συμμετοχή και Διεκδίκηση

    Το ΕΓΕΠ συμμετέχει και διεκδικεί αναπτυξιακά και ερευνητικά έργα.

  • Διάχυση και Δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων

    Το ΕΓΕΠ διαχέει/δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του ερευνητικού του έργου μέσω διαλέξεων, σεμιναρίων, ημερίδων, άρθρων σε συνέδρια, βιβλίων και περιοδικών.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη, Υπηρεσίες cloud, Διασύνδεση Συσκευών και Υπηρεσιών, Ευφυείς Αλγόριθμοι επεξεργασίας και Ανάλυσης Δεδομένων, Μηχανοτρονική, Μηχανική Όραση.

Γραφικά Η/Υ, Εμβύθιση, Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες, Εκπαιδευτικές ψηφιακές εφαρμογές, Εφαρμογές για τον πολιτισμό, τουρισμό και το περιβάλλον.

Μοντελοποίηση σύνθετων Συστημάτων, Συστημάτων Υποστήριξης Ιατρικών Αποφάσεων. Μοντελοποίηση και προσομοίωση σε τομείς όπως η βιομηχανία, οι επιχειρήσεις, η ιατρική, η γεωργία και το περιβάλλον.

Αλγόριθμοι, Βαθιά μάθηση, Νευρωνικά δίκτυα. Μεταβατικά στοιχεία, Πιθανή λογική, Συνδυαστική βελτιστοποίηση, Χρονοδιάγραμμα, Χρονοδρομολόγηση.

Τα πολυσωματικά δεδομένα (PSG), τη φάση ύπνου, την αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα(EEG), μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας (HRV), καρδιακός ρυθμός εμβρύου (FHR), ηλεκτρομυογραφικό(ΗΜΓ).

Επεξεργασία εικόνας / σήματος, Θερμογραφική επεξεργασία εικόνας, Σχεδιασμός μη επεμβατικών μεθόδων για ανίχνευση σφαλμάτων.

Κρυπτογραφικοί αλγόριθμοι, σχεδιασμός ασφαλών και αξιόπιστων συστημάτων, κρυπτογραφικές τεχνικές για ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, σχεδιασμός και υλοποίηση κρυπτογραφικών πρωτοκόλλων για συσκευές IoT.

Δορυφορική Τηλεπισκόπηση, Μετεωρολογία – Κλιματολογία, Αξιολόγηση Περιβαλλοντικών Κινδύνων & Λήψη Αποφάσεων, Κλιματική Αλλαγή, Διαχείριση Αποβλήτων, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Διαχείριση Ακτών.

 
Μετάβαση στο περιεχόμενο