Ο Δρ. Ιωάννης Τσούλος είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυής Πληροφορικής, του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων(https://kic.uoi.gr/). Ο Δρ. Ιωάννης Τσούλος έλαβε πτυχίο Πληροφορικής από το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1998. Το 2001 έλαβε από το ίδιο τμήμα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με αντικείμενο “Παράλληλα Τμηματικά Νευρωνικά Δίκτυα” και το 2006 Διδακτορικό Δίπλωμα από το ίδιο τμήμα με αντικείμενο: Καθολική βελτιστοποίηση, μέθοδοι, λογισμικό και εφαρμογές. Έχει εργαστεί σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα για το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και για το ΤΕΙ Ηπείρου. Επιπλέον, έχει εργαστεί επί σειρά ετών σαν Διδάσκων ΠΔ 407/80 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καθώς και σαν Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Επιπλέον έχει δημοσιεύσει πάνω από 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και έχει περισσότερες από 1200 ετεροαναφορές στο έργο του. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: καθολική βελτιστοποίηση, γενετικό προγραμματισμό, επεξεργασία βιοιατρικού σήματος.
Έχει εργαστεί και σαν αυτοαπασχολούμενος προγραμματιστής – αναλυτής με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την ανάπτυξη εφαρμογών σε κινητές συσκευές android και ios. Κατέχει την θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ονοματεπώνυμο : Ιωάννης Τσούλος
Ημερομηνία γεννήσεως : 8/1/1977
Τόπος γεννήσεως : Λαγανάς Ηλείας
Τηλέφωνο (Γραφείου) : 26810 50447
email : itsoulos@uoi.gr
Ξένες γλώσσες : Αγγλικά, κάτοχος του διπλώματος ECCE του Πανεπιστημίου του Michigan.
1994 – 1998 : Πτυχίο Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
1999 – 2001 : Μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στην Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
2001 – 2006 : Διδακτορικό δίπλωμα στην Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τμηματικά Νευρωνικά Δίκτυα για Προσαρμογή Δεδομένων. Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ισαάκ Λαγαρή. Στόχος του ήταν να συνδυαστούν τεχνικές από τον χώρο των τεχνητών νευρωνικών δικτύων και του παράλληλου προγραμματισμού για την επίλυση προβλημάτων προσαρμογής δεδομένων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το πρόβλημα της προσαρμογής δεδομένων διαμερίστηκε σε πολλά μικρότερα και για κάθε επιμέρους πρόβλημα χρησιμοποιήθηκε ένα διαφορετικό και ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα μοντέλο προσεγγίσεως, δομημένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζονται συνθήκες συνέχειας με τα γειτνιάζοντα μοντέλα στα σημεία τομής τους. Το κάθε επιμέρους μοντέλο ήταν ένας συνδυασμός ενός τεχνητού νευρωνικού δικτύου και ενός κατάλληλου πολυωνύμου που να εξασφαλίζει συνθήκες συνέχειας ανάμεσα στα επιμέρους μοντέλα. Οι παράμετροι των επιμέρους μοντέλων εκπαιδεύτηκαν παράλληλα σε διαφορετικούς επεξεργαστές και με την χρήση τεχνικών καθολικής ελαχιστοποιήσεως.
Καθολική Βελτιστοποίηση: Μέθοδοι, Λογισμικό και Εφαρμογές. Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η πραγματοποίηση της διδακτορικής διατριβής έγινε υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ισσάκ Λαγαρή. Σκοπός της διατριβής ήταν να αναπτυχθούν νέες τεχνικές καθολικής ελαχιστοποιήσεως αλλά και να παρουσιαστούν πρακτικές εφαρμογές μεθόδων της συγκεκριμένης περιοχής και χωρίστηκε στις επιμέρους κατηγορίες:
Κριτής στα ακόλουθα επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια
Guest editor στα ακόλουθα περιοδικά