Η εικονική πραγματικότητα ως βασικό εργαλείο στην διαδικτυακή εκπαίδευση της Ρομποτικής

Το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ) του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργάνωσε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 στην Βιβλιοθήκη της Πανεπιστημιούπολης Άρτας,  Ημερίδα Ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού Έργου JANUS – e-Pedagogy and Virtual Reality Based Robotic Blended Education, το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+. Η εκδήλωση αναμεταδόθηκε και ζωντανά μέσω διαδικτύου δίνοντας την ευκαιρία στους  ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν χωρίς φυσική παρουσία.

Την ημερίδα άνοιξε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου και επιστημονικώς υπεύθυνος του έργου, Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου, τονίζοντας τη σημασία της Εικονικής Πραγματικότητας στην διαδικτυακή εκπαίδευση στην ρομποτική, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Τα μέλη της ομάδας του Εργαστηρίου παρουσίασαν την πλατφόρμα Εικονικής Πραγματικότητας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του έργου, βασισμένη στις υπάρχουσες αρχές και θεωρίες μάθησης καθώς και σε εκπαιδευτικές τεχνικές. Η πλατφόρμα Εικονικής Πραγματικότητας, η οποία μπορεί να  χρησιμοποιηθεί σε ένα Μικτό Μαθησιακό Περιβάλλον, διαθέτει ένα ασφαλές εικονικό περιβάλλον στο οποίο οι μαθητές μπορούν να αλληλοεπιδρούν με το μαθησιακό περιεχόμενο και να συμμετέχουν σε διάφορες εργασίες.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν επίσης οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στην περιοχή της Εικονικής Πραγματικότητας και οι πρακτικές εφαρμογές της σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών περιοχών, με έμφαση στον τομέα της Ρομποτικής.

Επιπροσθέτως, μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών παρουσίασαν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας που ανέπτυξαν και η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των ειδικών και των φοιτητών, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους φοιτητές να συζητήσουν για περαιτέρω βελτιώσεις των εφαρμογών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  επικοινωνήσουν με το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής (contact@kic.uoi.gr και +302681050234).

Μετάβαση στο περιεχόμενο