Συναυλία με έργα Ελλήνων και Ιταλών Μουσουργών, στο Fasano της Ιταλίας, με στόχο την ανάδειξη της διαπολιτισμικής διασύνδεσης των δυο περιοχών της Άρτας και της Απουλίας

Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “HERMES”«Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/) το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, διοργάνωσαν Κονσέρτο Κλασικής Μουσικής.

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο “AMADEO BLONDA” του Ινστιτούτου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης “SALVEMINIof Fasano, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών παρουσίασαν έργα Ελλήνων και Ιταλών Μουσουργών.

Την εκδήλωση καλωσόρισαν οι Ιταλοί εταίροι του έργου HERMES, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα υλοποίησης συνεργασιών μεταξύ διασυνοριακών-τοπικών πολιτιστικών δυνάμεων των περιοχών Ελλάδας-Ιταλίας, με αποτέλεσμα την προβολή του έργου και την δημιουργία ενός δικτύου διασυνοριακής πολιτιστικής δραστηριότητας,  ώστε  να κατευθύνουν συντονισμένα και από κοινού οι δύο χώρες τις ενέργειες τους ως προς την εφαρμογή  ενός  μοντέλου διοργάνωσης πολιτιστικών  δράσεων, μέσω θεατρικών και μουσικών δράσεων καθώς και εικαστικών τεχνών.

Ο κ. Αθανάσιος Τρικούπης, Αναπληρωτής καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της παρουσίασης της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Μικτής Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην πόλη Fasano της Ιταλίας, με συνολική συμμετοχή 93 ατόμων. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία  σε απόσπασμα από ένα αριστούργημα του Αντώνιου Λιβεράλη (1814-1842), του αγαπημένου μαθητή του εθνικού μας μουσουργού, Νικόλαου Μάντζαρου (1795-1872). Ο Μάντζαρος έγραψε και εκφώνησε μία πραγματικά συγκινητική νεκρολογία, όταν ο Λιβεράλης ολοκλήρωσε τον βίο του σε ηλικία μόλις 28 ετών από φυματίωση, στην οποία εκθειάζει τον μαθητή του για τα χαρίσματα και την προσωπικότητά του. Το παρουσιαζόμενο έργο του Επτανήσιου Μουσουργού, μία μελοδραματική σκηνή βασισμένη στην ιστορία της Francesca da Rimini, περίμενε υπομονετικά, περίπου δύο αιώνες, τη μουσικολογική σκαπάνη και τη σύσταση μίας πανεπιστημιακής ορχήστρας που θα το αναδείξει και ταυτόχρονα θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τη βαρύτητα των λόγων της νεκρολογίας του Μάντζαρου, που τότε ήταν ο μόνος ικανός και αρμόδιος για να καταγράψει το βάρος της απώλειας του Λιβεράλη.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν από την Χορωδία με την συνοδεία συνόλου μουσικών οργάνων, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Αντώνη Βερβέρη, χορωδιακά έργα των συνθετών: Νικόλαος Μάντζαρος, Mario Maciocchi, Διονύσιος Λαυράγκας και Σπυρίδωνας Ξύνδας. Στο δεύτερο μέρος ακούστηκαν έργα των Raffaele Parisini, Νικόλαου Μεταξά Τζάνη, Λαυρέντιου Καμηλιέρη, Αντώνιου Λιβεράλη, και Δημήτριου Ανδρώνη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο HERMES, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.

Μετάβαση στο περιεχόμενο