Συμμετοχή του έργου HERMES στην 9η Πανελλήνια Έκθεση της Άρτας

Το έργο “HERMES” – «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου», το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» συμμετείχε στην 9η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας. Πλήθος επισκεπτών όλων των ηλικιακών ομάδων επισκέφθηκαν το περίπτερο του  Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και γνώρισαν εκ του σύνεγγυς τις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές που αναπτύσσονται από την ερευνητική ομάδα του Έργου.

Οι καινοτόμες εφαρμογές του συγκεκριμένου έργου  επικεντρώνονται στην ανάδειξη με ψηφιακό τρόπο του πολιτιστικού πλούτου των περιοχών της Άρτας και της Απουλίας. Οι επισκέπτες μπόρεσαν να βυθιστούν σε έναν κόσμο ψηφιακών εφαρμογών αιχμής, μέσω της  εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας, του ψηφιακού Βιβλίου (e-Book) για την ιστορία του βυζαντινού Κάστρου της Άρτας και την ιστορική διασύνδεση των περιοχών της Άρτας και της Απουλίας. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να απολαύσουν μια μαγευτική περιήγηση VR στο κάστρο και μια παιχνιδοποιημένη εκδοχή της εξερεύνησής του, όπως και ένα ψηφιακό ταξίδι στο Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας.  

Τέλος, μέλη του εργαστηρίου παρουσίασαν τα βιβλία έντυπης μορφής που συνέγραψαν μέλη της ερευνητικής ομάδας  στο πλαίσιο των μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων του έργου. Συγκεκριμένα, το βιβλίο «Το Γεφύρι της  Άρτας – Η Θυσία του Πρωτομάστορα» περιλαμβάνει πληροφορίες  σχετικά με τη θεατρική παράσταση «Η Θυσία του Πρωτομάστορα» που παρουσίασε η θεατρική ομάδα HERMES, όπως και ένα σύντομο αλλά περιεκτικό περίγραμμα της ιστορίας του Γεφυριού της Άρτας. Ένα ακόμη βιβλίο, το «Αφιέρωμα στον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη», που περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του σπουδαίου ποιητή, χρονικογράφου και λαογράφου, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης της εφηβικής θεατρικής ομάδας «HERMES». Το βιβλίο  «Ανιχνεύοντας την ελληνοϊταλική συνέργεια στη Μουσική Τέχνη» περιλάμβανε πληροφορίες για τα μουσικά εργαστήρια, για τις συναυλίες με έργα Ελλήνων και Ιταλών Μουσουργών, πολλά εκ των οποίων παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση,  όπως επίσης πληροφορίες από το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο που προέκυψαν κατόπιν ιστορικής έρευνας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Έργου: https://www.hermes-culture.eu/

Μετάβαση στο περιεχόμενο