Ψηφιακές Εφαρμογές για το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής, καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, παρουσίασε στην Ενημερωτική Διημερίδα ολοκλήρωσης του έργου CD-ETA: Συνεργατική Ψηφιοποίηση Φυσικού & Πολιτιστικού Περιβάλλοντος, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 1&2 Δεκεμβρίου 2020, καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές που σχεδίασε και ανέπτυξε η ομάδα του Εργαστηρίου. Οι εφαρμογές συμβάλλουν στην ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ψηφιακή αποτύπωση του φυσικού περιβάλλοντος αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Στα πλαίσια ανάδειξης καλών πρακτικών ψηφιοποίησης φυσικού & πολιτιστικού περιβάλλοντος, ο κ. Στύλιος τόνισε πως σε μια εποχή που οι ψηφιακές τεχνολογίες και το διαδίκτυο ακολουθούν μια ακμάζουσα πορεία, θα ήταν δύσκολο δύο εξαιρετικά σημαντικοί τομείς, αυτός του πολιτισμού αλλά και του περιβάλλοντος, να μην επηρεαστούν, υιοθετώντας τρόπους που θα οδηγούσαν  στον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Ο κ. Στύλιος παρουσίασε τις ψηφιακές εφαρμογές που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής, οι οποίες έχουν στόχο:

  • την τουριστική προβολή  και ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, εκδηλώσεων, δρώμενων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συνολικά του πολιτιστικού κεφαλαίου
  • την προβολή και προώθηση εμπλεκόμενων φορέων
  • την ψηφιακή αποτύπωση και ανάδειξη του φυσικού τοπίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στύλιος παρουσίασε την ψηφιακή αποτύπωση του ποταμού Αράχθου μέσω 3Δ μοντέλων και την καταγραφή και οπτικοποίηση της περιοχής ενδιαφέροντος με την αξιοποίηση Drones, μέσω του Έργου «Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης, πρόληψης, διαχείρισης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του Αράχθου»-WATCH Arachthos. Στη συνέχεια, μίλησε για τα οφέλη αξιοποίησης της επαυξημένης πραγματικότητας και παρουσίασε την εφαρμογή AR και τα 3Δ μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια υλοποίησης του Έργου HERMES.

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε επίσης στο Έργο QNeST-Δίκτυο Ποιότητας για Αειφόρο Τουρισμό και σε ειδικά ψηφιακά εργαλεία που σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν ώστε να διευκολύνουν την προσβασιμότητα και αυξάνουν την επισκεψιμότητα στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου.

Τέλος, ο κ. Στύλιος έκανε αναφορά στο Έργο SMARTiMONY όπου για την ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής θα παραχθούν μεταξύ άλλων βίντεο υψηλής ευκρίνειας 360° και τεχνικές και συστήματα «αφήγησης» (story telling) για την καινοτόμο/ διαδραστική παρουσίαση πολιτιστικών μνημείων και γεγονότων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Έργα  του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής  μπορείτε να επικοινωνήσετε στο contact@kic.uoi.gr και 2681050234

Μετάβαση στο περιεχόμενο