Πρώτη Παρουσίαση της κριτικής έκδοσης του έργου «Νικόλαος Μεταξάς Τζανής (1824-1907): Μελόδραμα Μάρκος Μπότσαρης (1854)» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της αγγλόγλωσσης κριτικής έκδοσης της όπερας Μάρκος Μπότσαρης του Κεφαλλήνα μουσουργού Νικόλαου Μεταξά Τζανή, την οποία επιμελήθηκαν οι Αθανάσιος Τρικούπης (Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Νικόλαος Μαλιάρας (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Παν. Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Έργου HERMES του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Ιταλία με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθ. Χρυσόστομο Στύλιο,
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Διευθύντριας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, κας Στεφανίας Μεράκου, η οποία τόνισε την ιστορική σημασία του εγχειρήματος, δεδομένου ότι η όπερα του Μεταξά είναι η αρχαιότερη σωζόμενη νεοελληνική όπερα σε νεοελληνική θεματολογία.
Στη συνέχεια, η κα Ευανθία Νίκα Σαμψών, Ομότιμη Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, παρουσίασε αναλυτικά την έκδοση, τον συνθέτη και το έργο, αναφέρθηκε στη σχέση της οικογένειας του μουσουργού με την οικογένεια του Μπότσαρη και με τη Φιλική Εταιρεία, καθώς και στον αντίκτυπο που είχε ο θάνατος του ήρωα στο ελληνικό έθνος και στο ευρύτερο φιλελληνικό κίνημα της εποχής με αποτέλεσμα να αποτελέσει κύρια θεματική στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Ο Αναπλ. Καθ. Αθανάσιος Τρικούπης, ως επιμελητής της έκδοσης, ευχαρίστησε δημόσια όλους όσους συνέβαλαν στη θετική έκβαση αυτής της μακροχρόνιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν την πανδημία με την ανακάλυψη του έργου, το οποίο θεωρείτο χαμένο, την προετοιμασία της πρώτης παγκόσμιας εκτέλεσής του, που πραγματοποιήθηκε από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και τη Χορωδία του Τμ. Μουσικών Σπουδών του Παν. Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Καθ. Νικόλαου Μαλιάρα το 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από την παλιγγενεσία και εν τέλει την κριτική έκδοση που ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 2023. Ο κ. Τρικούπης αναφέρθηκε επίσης, στην εξαιρετική συνεργασία που είχε με τον Καθ. Χρυσόστομο Στύλιο, στο πλαίσιο του ου Έργου HERMES, καρποί της οποίας υπήρξαν η ίδρυση της ορχήστρας του Τμ. Μουσικών Σπουδών, η υλοποίηση συναυλιών στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που οδήγησε στην ανάδειξη της άγνωστης ελληνικής μουσικής δημιουργίας του 19ου αιώνα μέσω της α΄ παγκόσμιας εκτέλεσης ελληνικών συμφωνικών έργων, καθώς και η υλοποίηση συνεδρίων και εκδόσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το εν λόγω βιβλίο.
Ο έτερος επιμελητής της έκδοσης, ο Καθ. Νικόλαος Μαλιάρας, περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία της επίπονης προετοιμασίας του μουσικού υλικού από το αρχικό χειρόγραφο του συνθέτη μέσω μιας μεγάλης ομάδας συνεργατών μουσικών και μουσικολόγων, καθώς και τις διορθώσεις και αποκαταστάσεις των δύο επιμελητών, που τελικά καρποφόρησαν με την α΄ σκηνική παρουσίαση του έργου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά το 2021 και την ογκώδη έκδοση των 500 σελίδων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Έβρου κος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Βουλευτής Άρτας κος Γεώργιος Στύλιος, ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός και πρώην διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κος Βύρων Φιδετζής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος κος Αλέξανδρος Κακαβάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών Μελοδράματος και Οπερέτας κος Αίμων Γαροφάλλου και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο