Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Κριτική έκδοση της όπερας του Νικολάου Μεταξά-Τζαννή (1824-1907) Μάρκος Μπότσαρης»

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου: «Κριτική έκδοση της όπερας του Νικολάου Μεταξά-Τζαννή (1824-1907) Μάρκος Μπότσαρης, που επιμελήθηκαν οι Αθανάσιος Τρικούπης (Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Νικόλαος Μαλιάρας (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Ο συνθέτης του έργου, ο μουσουργός, Νικόλαος Μεταξάς Τζανής (1824-1907) εκ Κεφαλληνίας, ανήκει στους δημιουργούς της πρώτης γενιάς μετά την επανάσταση του 1821 και μάλιστα ανατράφηκε δίπλα σε κορυφαία στελέχη της. Από την οικογένειά του αναδείχθηκαν σημαντικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας, όπως ο Μαρίνος Μεταξάς και ο αδελφός του, Κωνσταντίνος, που πρωτοστάτησε στη Μάχη του Λάλα. Ο αδερφός της μητέρας του, Γεράσιμος Φωκάς (1788-1829), μυηθείς στη Φιλική Εταιρεία, στρατολόγησε με δικές του δαπάνες σώμα Κεφαλλήνων με το οποίο συμμετείχε σε διάφορες μάχες στην Επανάσταση του 1821. Ο αδερφός του πεθερού του, Δημήτριος Κοργιαλένιος (1775-1861), επίσης μέλος της Φιλικής Εταιρείας, έσωσε τον κρατούμενο από τον Αλή Πασά ανιψιό του Μάρκου Μπότσαρη, Γεώργιο, μεταφέροντας τον, στα Επτάνησα και παραδίδοντάς τον στην οικογένειά του. Διατηρούσε μάλιστα αλληλογραφία με τον Μάρκο Μπότσαρη μέχρι τον θάνατο του τελευταίου. Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο και περισσότερων αξιώσεων έργο του μουσουργού, το μοναδικό του μελόδραμα, φέρει τον τίτλο Marco Bozzaris και εξυμνεί τον ήρωα Σουλιώτη οπλαρχηγό.
Την έκδοση θα παρουσιάσει η κα Ευανθία Νίκα Σαμψών, Ομότιμη Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Την εκδήλωση θα προλογίσει η Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης, κα Στεφανία Μεράκου.
Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί εν όψει της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος (πρώην Πολυχώρος) της Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 20 Μαρτίου και ώρα 7.00μ.μ.
Η Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου HERMES-Heritage Rehabilitation as Multiplier cultural Empowerment within Social context, όπου ήταν εταίρος το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Παρακαλώ όπως μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο