Ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα του Σεμιναρίου με θέμα Προηγμένα εργαλεία και μέθοδοι Τεχνολογίας Πληροφορικής & Επικοινωνιών στην υπηρεσία των τοπικών ΜμΕ

Σημαντικά και ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα του σεμιναρίου που οργανώθηκε από το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του ΤΕΙ Ηπείρου τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου από το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013 Έργου INNOVA – Διεθνές Κέντρο Εφαρμοσμένης Γνώσης για την Καινοτομία στις Μεσογειακές Χώρες.

Το σεμινάριο συγκριτικής αξιολόγησης με θέμα «Προηγμένα εργαλεία και μέθοδοι Τεχνολογίας Πληροφορικής & Επικοινωνιών για τις ΜμΕ» πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Άρτας και συμμετείχαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας της Περιφέρειάς μας, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Άρτας, στελέχη τοπικών Μικρο-μεσαίων Επιχειρήσεων, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, ερευνητές και νέοι πτυχιούχοι.

Οι ομιλητές παρουσίασαν νέα διαθέσιμα εργαλεία και καινοτόμες μεθόδους που βασίζονται κυρίως στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων και του διαδικτύου, και συνδιαλέχθηκαν με το κοινό απαντώντας στις ερωτήσεις του.

Πιο αναλυτικά:

Στα οφέλη που αποκομίζουν οι σύγχρονες ΜμΕ από τη χρήση ΤΠΕ, στην αναγκαιότητα και στους τρόπους χρήσης τους επικεντρώθηκε ο Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Μανής, ο οποίος τόνισε ότι «οι ΤΠΕ αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που τις χρησιμοποιούν, καθώς με τη χρήση τους έχουν καλύτερη οργάνωση, επιτυγχάνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα με χαμηλότερο κόστος και έχουν καλύτερη προώθηση των προϊόντων τους συγκριτικά με μια επιχείρηση που δεν έχει υιοθετήσει Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών».

Βασιζόμενος σε μια καλή πρακτική που εφαρμόζει ήδη ο Δήμος Ιωαννιτών, η οποία έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Δρ. Θεοφάνης Καλατζής παρουσίασε τεχνικές ανάπτυξης και χρήσης ευρυζωνικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με πολύ χαμηλό κόστος εν συγκρίσει με τις δαπανηρές λύσεις που συνήθως εφαρμόζονται. Επιπρόσθετα, ο Δρ. Καλατζής παρουσίασε τα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου σε Ανοιχτό Λογισμικό, τα οποία αποτελούν εξέλιξη της κλασικής μηχανοργάνωσης και μηχανογράφησης, όπου τα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου, μπορούν να υιοθετηθούν από τις ΜμΕ προς όφελος και διευκόλυνση των οργανωτικών διαδικασιών τους.

Απευθυνόμενος τόσο στους επιχειρηματίες που κατασκευάζουν ιστοσελίδες όσο και στους επιχειρηματίες που τις “αγοράζουν” και ενδιαφέρονται να προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μέσω αυτών, ο υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Πέτρος Καρβέλης, έκανε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τις μεθόδους βελτίωσης της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων μέσα από τη αξιοποίηση των μηχανών αναζήτησης.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Σταύρος Κολιός, ερευνητής – συνεργάτης του ΤΕΙ Ηπείρου, ανέδειξε με την ομιλία του τις πολυδιάστατες, αν και ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό, δυνατότητες και εφαρμογές των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (Γ.Σ.Π) για την οργάνωση και την εξέλιξη των ΜμΕ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «τα Γ.Σ.Π μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης των ΜμΕ και βελτιστοποίησης της προώθησης των παραγομένων προϊόντων και υπηρεσιών τους».

Κλείνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων, ο κ. Στέφανος Πέτσιος, Ερευνητής συνεργάτης του ΤΕΙ Ηπείρου, παρουσίασε τη σημαντική μείωση που μπορεί να προσφέρει στα πάγια κόστη μιας ΜμΕ η αξιοποίηση καινοτόμων υπηρεσιών (όπως αυτή της μίσθωσης υπηρεσιών μέσω cloud computing στρατηγικών), καθώς και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών διαδικτύου (Web 2.0) αλλά και εφαρμογών κατάλληλων για φορητές συσκευές, που μπορούν να βρουν εφαρμογή στην τοπική αγορά.

Στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία και στις ιδιαίτερες ανάγκες των ΜμΕ της περιοχής μας αναφέρθηκε, κλείνοντας τις εργασίες του Σεμιναρίου, ο κ. Δημήτριος Μαγκούτης, επιχειρηματίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Άρτας, καταθέτοντας την μακροχρόνια εμπειρία του στο χώρο των ΤΠΕ.

Αξίζει να τονισθεί ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 θα οργανωθούν στη βάση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από το σεμινάριο, δωρεάν εξειδικευμένα σεμινάρια εκπαίδευσης τα οποία θα απευθύνονται σε νέους επιχειρηματίες και πτυχιούχους σχολών σχετικών με ΤΠΕ. Η εκπαίδευση θα αφορά καινοτόμα εργαλεία πληροφορικής και μεθόδους οργάνωσης επιχειρήσεων, καθώς και τη σχεδίαση και υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, τα καλύτερα από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Έργο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο