ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Έργου TEN ECOPORT: ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Δυναμικό «παρών» έδωσαν ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου και ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών σε διεθνή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου, στον Οργανισμό Λιμένος στο Μπάρι της Ιταλίας.

Η σημαντική για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκδήλωση οργανώθηκε από το Πολυτεχνείο του Μπάρι και σηματοδότησε την επίσημη έναρξη και παρουσίαση του Έργου TEN ECOPORT (http://www.tenecoport.eu), το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας «Νοτιοανατολική Ευρώπη» με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.

Εκπρόσωποι των δέκα (10) λιμανιών και των έξι (6) ερευνητικών/εκπαιδευτικών φορέων που υλοποιούν το Έργο TEN ECOPORT, καθώς και σημαντικά πρόσωπα του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ιταλίας, της Κροατίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν και συζήτησαν εις βάθος για τις πολιτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης των λιμένων και τη συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην παρουσίασή του ο κ. Κωνσταντίνος Γκρίνιας, Διευθυντής Ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ηγουμενίτσας ως πύλης και διασύνδεσης της Δυτικής Ευρώπης με τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το νέο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Πατρών διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα εξυπηρέτησης των πλοίων και αναδεικνύει το λιμάνι της Πάτρας σε βασικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανέφερε στην παρουσίασή της η κα Παναγιώτα Καραμεσίνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

Το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εκπροσωπήθηκε από τον κ. Χρυσόστομο Στύλιο, Επίκουρο Καθηγητή και υπεύθυνο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής, το οποίο θα υλοποιήσει, μεταξύ άλλων, ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών και ένα σύγχρονο, πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης Πληροφοριών που θα είναι διαθέσιμο μέσω διαδικτύου και θα ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τα συνεργαζόμενα στο Έργο λιμάνια και το περιβάλλον οικοσύστημά τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστη και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος. Σκοπός της συμμετοχής του ήταν να ενημερωθεί αναλυτικότερα για τις δράσεις του Έργου TEN ECOPORT, το οποίο έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον του Τουριστικού Λιμένα Κατάκολου που προτίθεται να συμμετάσχει στο Έργο ως Παρατηρητής. Η παρουσία του κ. Νικολούτσου καταδεικνύει τη δυναμική του συγκεκριμένου Έργου ως μοχλού της βιώσιμης περιβαλλοντικής ανάπτυξης στις περιοχές των λιμένων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εισηγητή εργαλείων και πολιτικών που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

  Λίγα λόγια για το Έργο TEN ECOPORT

Το Έργο TEN ECOPORT – Transnational ENhancement of ECOPORT8 network (Διασυνοριακή Επαύξηση του Δικτύου του ECOPORT8) υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, Άξονας Προτεραιότητας 2: Προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, Περιοχή Παρέμβασης 2.2: Βελτίωση πρόληψης περιβαλλοντικών κινδύνων.

Στόχος του είναι να διαμορφώσει κοινούς κανόνες για την περιβαλλοντική διαχείριση των λιμένων της Αδριατικής, του Ιονίου και της Μαύρης Θάλασσας και να ενισχύσει έτσι το θαλάσσιο εμπόριο σε αυτές τις περιοχές. Προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, το Έργο  TEN ECOPORT έχει προβλέψει δραστηριότητες που αξιοποιούν και κεφαλαιοποιούν τα σημαντικά αποτελέσματα του ήδη ολοκληρωμένου Έργου ECOPORT8 που ασχολήθηκε με το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιοχές μέσα και γύρω από τα λιμάνια της Ν.Α. Ευρώπης.

Φιλοδοξία του Έργου TEN ECOPORT είναι, εν τέλει, να καταστεί μοχλός της βιώσιμης περιβαλλοντικής ανάπτυξης στις περιοχές των λιμένων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εισηγητής εργαλείων και πολιτικών που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, όπως το οραματίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Εταιρικό Σχήμα του Έργου συμμετέχουν 16 φορείς από 7 χώρες της Ν.Α. Ευρώπης: Ιταλία
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΡΙ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΤΑΙΡΟΣ)
  • UNIVERSUS CSEI – Πανεπιστημιακή συνεργασία για την εκπαίδευση & την καινοτομία
  • Λιμενική Αρχή του Μπάρι
  • Λιμενική Αρχή του Μπρίντιζι
Ελλάδα
  • Τ.Ε.Ι. Ηπείρου
  • Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.
  • Οργανισμός Λιμένος Πατρών Α.Ε.
Βουλγαρία
  • Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας & Υδρολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών
  • Βουλγαρική Εταιρεία Λιμενικών Υποδομών
Ρουμανία Μαυροβούνιο Κροατία Αλβανία Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου είναι 2.284.282,00 € Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκέπτεσθε στην ιστοσελίδα του Έργου: http://www.tenecoport.eu     Σύνταξη-Επιμέλεια: Α. Οικονόμου – Χρ. Στύλιος (Γραφείο Τύπου του Έργου TEN ECOPORT)
Μετάβαση στο περιεχόμενο