AMVRADIA

 

Έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων υπολογιστικών τεχνικών για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση άγριας ορνιθοπανίδας για την πρόληψη εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών με χρήση drone και άλλων συσκευών

Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο

Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα: Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτομίες Δράσεις 2022

Άξονας Προτεραιότητας 3:  Έρευνα και Εφαρμογή

Περίοδος Υλοποίησης: 01/01/2023 – 24/12/2024

Συνολικός Προϋπολογισμός: 194.515,95 EUR

Προϋπολογισμός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΕΛΚΕ: 96.766,75 EUR

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Πέτρος Καρβέλης (Επίκουρος Καθηγητής)

Όνομα Δικαιούχου: Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων / ΕΚ ΑΘΗΝΑ

Εταιρικό Σχήμα:

  1. ΕΚ Αθηνά / ΙΝΒΙΣ
  2. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

Συνοπτική Περιγραφή του Έργου:

Στόχος του έργου είναι η έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής όρασης για την απομακρυσμένη παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας με χρήση θερμικών καμερών και μη επανδρωμένων πτητικών μέσων και η δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος εξ αποστάσεως διάγνωσης της υγείας της ορνιθοπανίδας και έγκαιρης προειδοποίησης για την εμφάνιση ασθενειών και πιθανών νόσων. Για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση του συστήματος έχουν επιλεγεί οι υδροβιότοποι  του Αμβρακικού και της Κερκίνης (υγρότοποι Σύμβασης Ραμσάρ), αναγνωρισμένοι διεθνώς για τη σπουδαία βιοποικιλότητα και το ρόλο τους στη διατήρηση απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας.

Συγκεκριμένα, οι αλγόριθμοι μηχανικής όρασης που θα σχεδιαστούν και αναπτυχθούν θα εξασφαλίζουν την ακριβή παρατήρηση από απόσταση χωρίς να προκαλούν όχληση στις αποικίες πτηνών, θα προσδιορίζουν επακριβώς τα διαφορετικά είδη, και τις περιοχές διαβίωσης, οι οποίες θα απεικονίζονται σε σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας μπορούν να αξιοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση των «Μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου οι κτηνιατρικές αρχές θα μπορούν να ενημερώνονται αμεσότερα για την εμφάνιση οποιουδήποτε ύποπτου περιστατικού. Θα έχουν, συνεπώς, στη διάθεσή τους ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε να εκτιμήσουν τον κίνδυνο και να ενημερώνουν εγκαίρως τους ενδιαφερόμενους για πιθανή εμφάνιση της νόσου στην περιοχή. Η χρήση σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού θα αποτελέσει τον πρώτο κρίκο σε μια σειρά διαχειριστικών και φυσικών μέτρων βιοασφάλειας για διάφορες νόσους και ασθένειες των πτηνών, βοηθώντας στον άμεσο εντοπισμό και την λήψη μέτρων για την ανάσχεσή τους ή τουλάχιστον στη μείωση του κινδύνου εισαγωγής, ανάπτυξης και διασποράς παθογόνων παραγόντων από τα άγρια πτηνά.

Με το συγκεκριμένο έργο θα βελτιωθεί η διαδικασία εντοπισμού νόσων και ασθενειών πριν από την εκδήλωση των μαζικών συμβάντων στην άγρια πανίδα και μπορεί να αναληφθεί άμεσα δράση για την απομάκρυνση τυχόν νεκρών πτηνών, ώστε να προληφθεί η εξάπλωση. Επιπρόσθετα, θα μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα υψηλής παθογονικότητας νόσοι και ασθένειες των πτηνών, που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές και χαρακτηρίζονται από μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο