Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020, η τελική εκδήλωση του Έργου «BalkanMed INNOVA, Βαλκανο-Μεσογειακό Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας», το οποίο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος «INTERREG Βαλκανική-Μεσόγειος 2014-2020.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, νέοι επιστήμονες, εν δυνάμει επιχειρηματίες, σύμβουλοι και ειδικοί στον τομέα της επιχειρηματικότητας, καθώς και εκπρόσωποι των εταίρων από τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του Έργου, καθώς και να προωθήσει την επιχειρηματική κουλτούρα, τονίζοντας τα οφέλη που προσέφερε και θα συνεχίσει να προσφέρει το Έργο στις τοπικές κοινωνίες των συμμετεχόντων χωρών και στις επιχειρήσεις, μέσω της νέας γνώσης, και της εξειδικευμένης κατάρτισης προς τους συμμετέχοντες.
Την εκδήλωση άνοιξε ο επιστημονικώς υπεύθυνος του Έργου BalkanMed INNOVA, καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και παρουσίασε εκτενώς τις δράσεις και τα αποτελέσματα του Έργου. Συγκεκριμένα, ο κ. Στύλιος μίλησε για τις προκλήσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν μέσω του Έργου και παρουσίασε τους στόχους που επιτεύχθηκαν, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η ενθάρρυνση της δημιουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων, η καλλιέργεια φιλικού πνεύματος προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη Μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων και η τόνωση της επιχειρηματικής νοοτροπίας με ιδιαίτερο προσανατολισμό σε τέσσερεις τομείς μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη: Τουρισμός & Πολιτιστική Κληρονομιά, Αγροδιατροφικός τομέας, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τομέας Ενέργεια και Περιβάλλον. Ο κ. Στύλιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως μέσω των δράσεων του Έργου ωφελήθηκαν, κατά κύριο λόγο, νέοι, άνεργοι, μελλοντικοί επιχειρηματίες, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, απόφοιτοι και νέοι ερευνητές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Κύπρο. Εκμεταλλευόμενοι την κατάρτιση μέσω διαδικτυακών μαθημάτων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, οι ωφελούμενοι είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους, να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις με τις επιχειρηματικές κοινότητες των χωρών εταίρων του Έργου. Οι επόμενοι ομιλητές πραγματοποίησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τη σύνδεσή της με τη νέα ψηφιακή εποχή, την αγροτική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη διεθνοποίηση.
Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε η προβολή των νεοσύστατων επιχειρήσεων που νίκησαν στους Διαγωνισμούς Καινοτομίας για την Ίδρυση Νεοφυών Επιχειρήσεων (Startup), που διοργανώθηκαν από τους έξι εταίρους. Οι ωφελούμενοι παρουσίασαν και εξήγησαν εν συντομία στο κοινό τα επιχειρηματικά τους σχέδια, και μια ομάδα αποτελούμενη από συμβούλους και ειδικούς σε θέματα επιχειρηματικότητας, τους έθεσαν ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα επιχειρηματικά σχέδια και έδωσαν συμβουλές και σχόλια στους δικαιούχους.
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις καθώς και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προοπτικές για την ανάπτυξη επιχειρηματικής κουλτούρας στις ΜμΕ.