Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ) του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε στην 2η Διεθνή Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας Beyond-«Get Future Ready», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας τα καινοτόμα ερευνητικά έργα που υλοποιεί. Η Beyond είναι μία σημαντική Έκθεση, στην οποία αποτυπώνεται η συνεργασία Υπουργείων, αυτοδιοίκησης, φορέων και επιχειρήσεων, συγκεντρώνει όλο τον κόσμο των νέων τεχνολογιών, του οικοσυστήματος της καινοτομίας, των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, ενώ αποτελεί πεδίο ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών προσελκύοντας κόσμο από τα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρήστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, μέσα από τις ομιλίες των οποίων κατέστη σαφές ότι στόχος είναι η συγκεκριμένη Έκθεση να επεκταθεί πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας.
Στην έκθεση συμμετείχαν επιστημονικές ομάδες, περισσότερες από διακόσιες εταιρείες μεταξύ των οποίων οι Info Quest Technologies, CISCO, Ιntracom Telecom, IBM, Samsung, εκατό νεοφυείς επιχειρήσεις και εκατό ομιλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα, οι οποίοι παρουσίασαν τα πλέον επίκαιρα θέματα της νέας ψηφιακής πραγματικότητας.
Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο της έκθεσης ήταν η τεχνητή νοημοσύνη, αφού οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να την ενσωματώσουν στην παραγωγική τους διαδικασία θα αποκτήσουν και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του μέλλοντος, αλλά και η καινοτομία. Ο καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος προσέλκυσε την προσοχή των συνέδρων, παραθέτοντας μια επίκαιρη ομιλία σχετικά με την εφαρμογή των τεχνολογιών της Βιομηχανίας 4.0 στην Ελλάδα. Ο κος Στύλιος υπογράμμισε τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση των τεχνολογιών της Βιομηχανίας 4.0 μέσω της υλοποίησης εξαιρετικά ψηφιοποιημένων, σε μεγάλο βαθμό αυτόνομων εγκαταστάσεων που αξιοποιούν πλήρως προηγμένες τεχνολογίες όπως το Big Data, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα analytics και το IoT.
Για το περίπτερο του ΕΓΕΠ, πλήθος επισκεπτών επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ομάδα του Εργαστηρίου παρουσίασε το ερευνητικό έργο SMARTiMONY και τις καινοτόμες εφαρμογές που υλοποιεί, με την προσοχή των επισκεπτών να επικεντρώνεται στις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ερευνητικά έργα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής kic.uoi.gr.