Εντυπωσίασε το κοινό της Πάτρας η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στην Συναυλία που πραγματοποιήθηκε σε σύμπραξη με την Φιλαρμονικής Ορχήστρας “Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας” στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Regional Growth Conference 2023 που διοργάνωσε η Εφημερίδα “Πελοπόννησος” στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023.
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “HERMES” – «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/) το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου HERMES, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάδειξης της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΤΜΣ καθώς και στον τρόπο με τον οποίο επιδιώκεται η προβολή και αξιοποίηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσικής παράδοσης μεταξύ των περιοχών της Άρτας και της Απουλίας, μέσω εκπαιδευτικών θεατρικών και μουσικών δράσεων καθώς και εικαστικών τεχνών. Όπως η ιστορία, έτσι και η μουσική υπάρχει από την γέννηση του κόσμου και η πολυπολιτισμική Μουσική φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και ενώνει τους λαούς.
Ο κ. Γιώργος Μπουρδόπουλος, Αρχικουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας “Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας”, άνοιξε το πρώτο μέρος της συναυλίας, παρουσιάζοντας στο κοινό ποικίλο ορχηστρικό πρόγραμμα από το διεθνές και εγχώριο ρεπερτόριο.
Ο κ. Αθανάσιος Τρικούπης, Αναπληρωτής καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της παρουσίασης της Συμφωνικής Ορχήστρας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, η οποία ιδρύθηκε ώστε να συμβάλλει στην μουσική ιστοριογραφία της Ελληνικής δημιουργίας μέσω της διάσωσης και ανάδειξής της. Τα επιλεγμένα έργα που παρουσιάστηκαν αποτελούν μια άγνωστη πολιτιστική κληρονομιά του χώρου της ορχηστρικής και της δραματικής μουσικής, τα οποία ήρθαν στο προσκήνιο μετά από μουσικολογική έρευνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είναι έργα σημαντικών Επτανήσιων Μουσουργών της περιόδου του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο HERMES, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.