Ένα σημαντικό έργο για την Ανάδειξη και Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής της Άρτας υλοποιεί το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής, του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Έργο «Hermes» με τίτλο: «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυμάνωση του κοινωνικού πλαισίου». Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα-Ιταλίας και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και της Ελλάδας. Το έργο προσβλέπει στην διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας σε θέματα κοινού πολιτιστικού ενδιαφέροντος κυρίως των περιοχών Άρτας και Απουλίας,
Όπως παρουσίασε ο Επιστημονικώς Υπεύθυνος του έργου Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, Το έργο HERMES έχει σαν στόχο την ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την προώθηση και ενίσχυση της κοινής κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Απουλίας και της Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα της Άρτας, μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν έργα υποδομής και παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και ιδιαίτερα βιώσιμες καινοτόμες πολιτιστικές υπηρεσίες. Η κοινή παρέμβαση και συνεργασία για θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της τουριστικής ελκυστικότητας των εμπλεκομένων περιοχών, εστιάζοντας στην τοπική πολιτιστική ταυτότητα και στις κοινές πολιτιστικές διαδρομές που μοιράζονται οι δύο χώρες.
Το θέατρο, η μουσική και εικαστικές τέχνες αποτελούν τους βασικούς στόχους, όπου με την χρήση Καινοτόμων Τεχνολογικών Εργαλείων Πληροφορικής θα επιτευχθεί η προβολή της κοινής πολιτιστικής κληρονομίας και των σημαντικότερων πολιτιστικών μνημείων και τόπων ενδιαφέροντος αλλά και η εκπαίδευση σε κοινές μουσικές και θεατρικές παραδόσεις.
Στα πλαίσια του έργου το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής, του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών θα σχεδιάσει και δημιουργήσει ένα εικονικό περιβάλλον με τα βασικά ιστορικά μνημεία της πόλης της Άρτας όπου θα αξιοποιηθούν πλήρως οι σύγχρονες τεχνολογίες τόσο της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality),όσο και της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Προβλέπεται να σχεδιαστεί εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας για την Περιήγηση στο Κάστρο της Άρτας αλλά και σε συγκεκριμένες πολιτιστικές διαδρομές μέσα στην πόλη της Άρτας.
Ως Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality) ορίζεται η τεχνολογία μέσω της οποίας εικονικά αντικείμενα τριών διαστάσεων ενσωματώνονται σε αντικείμενα του τρισδιάστατου πραγματικού χώρου σε πραγματικό χρόνο. Η επαυξημένη πραγματικότητα συμπληρώνει το πραγματικό περιβάλλον και δεν το αντικαθιστά. Ο επισκέπτης/ περιηγητής της πόλης και του Κάστρου, χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο, ενώ θα περπατά θα μπορεί να βλέπει εικόνες, βίντεο και ήχους από εικονικά (ιστορικά) αντικείμενα και δρώμενα του παρελθόντος, τα οποία θα ενσωματώνουν πληροφορίες ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Τα πραγματικά αντικείμενα συνυπάρχουν με τα εικονικά και ταυτόχρονα τα εικονικά αντικείμενα επιδεικνύουν πληροφορία η οποία δεν είναι άμεσα ανιχνεύσιμη από το χρήστη μέσω των αισθήσεών του. Η Επαυξημένη Πραγματικότητα παρέχει διαδραστική εμπειρία και συμπληρώνει τον πραγματικό κόσμο, όπου τα φυσικά αντικείμενα στο περιβάλλον του επισκέπτη γίνονται επαυξημένα αντικείμενα με πολυμεσικό περιεχόμενο και πληροφορίες.
Εκτός από τις τεχνολογικές εφαρμογές, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αναλάβει την διοργάνωση τριών (3) μουσικοθεατρικών εργαστηρίων στην Άρτα (ένα στοχευμένο στη μουσική και δύο στο θέατρο) όπου καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά τόσο μαθητές αλλά και ενήλικες. Με στόχο την προώθηση των διακρατικών πολιτιστικών διαδρομών, θα διοργανωθούν στην Άρτα τα τρία καλλιτεχνικά θεματικά εργαστήρια ενώ αντίστοιχα θα διοργανωθούν την ίδια περίοδο στην περιοχή της Απουλίας.
Οι εκπαιδευόμενοι/ συμμετέχοντες θα διδαχθούν τεχνικές και εργαλεία που αποσκοπούν στο να εμπνευστούν και να κινητοποιηθούν ώστε να εξερευνήσουν τις κοινές πολιτιστικές διαδρομές μέσω της μουσικής και του θεάτρου που συνδέουν τις δύο περιοχές, τις οποίες θα εφαρμόσουν στην πράξη και θα παρουσιάσουν σε κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις τα αποτελέσματα.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία που παρέχεται στην πόλη της Άρτας να προβληθεί η τεράστια ιστορική σημασία των σημαντικότερων μνημείων της στο διάβα των αιώνων καθώς και η εξέλιξή τους.
Ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στα μουσικο-θεατρικά εργαστήρια μπορούν αν επικοινωνήσουν με το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής (contact@kic.uoi.gr και 2681050234).
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου “HERMES ” :
Στο Έργο «Hermes» συμμετέχουν από την πλευρά της Ιταλίας ο Δήμος του Fasano, η Περιφερειακή Ένωση Μουσείων της Απουλίας και η Κοινοπραξία Δημοσίων Θεάτρων της Απουλίας, ενώ την Ελλάδα εκπροσωπούν η Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτας και το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων