Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου QNeST PLUS (Quality Network on Sustainable Tourism), το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg ADRION (ADRIATIC – IONIAN), το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής συμμετείχε στην εκδήλωση για ποιοτικές πολιτιστικές διαδρομές για τον αειφόρο τουρισμό στις περιοχές της Αδριατικής και του Ιονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Ιουνίου 2022 στο Λέτσε της Ιταλίας. Την πρώτη μέρα, στην εναρκτήρια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Minervino di Lecce με την παρουσία των εταίρων του έργου και τοπικών φορέων από την Ιταλία, μέλη του Εργαστηρίου παρουσίασαν την καινοτόμα εφαρμογή του QNeST PLUS. Σε αυτήν, μέσω του ποιοτικού δικτύου τοπικών επιχειρήσεων εστίασης, ξενοδοχείων και επιχειρήσεων του ευρύτερου κλάδου του Τουρισμού που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του έργου, παρουσιάζονται στους επισκέπτες τουριστικές διαδρομές και διαδρομές γευσιγνωσίας.
Η Καθ. Anna Trono από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, συντόνισε την συζήτηση, ενώ συνεργάτες από τη Σλοβενία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα και την Ιταλία παρενέβησαν για την προώθηση του υψηλής ποιότητας βιώσιμου τουρισμού.
Με το πέρας της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε σειρά επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής με υψηλή τουριστική, πολιτισμική, φυσική και συμβολική αξία. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Otranto και το Masseria Cinque Santi, όπου δοκίμασαν τοπικά προϊόντα. Την επόμενη ημέρα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μοναδικό γεωργικό τοπίο της περιοχής, που αποτελείται από αιωνόβιους ελαιώνες και πέτρες με ξεχωριστή αξία, καθώς ο άνθρωπος της περιοχής τους έδωσε υπόσταση δημιουργώντας ξερολιθιές και πιο πολύπλοκες αρχιτεκτονικές μορφές, όπως οι Μασερίες. Μια τέτοια Μασσερία, αυτή του Torcito, επισκέφθηκαν οι συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα περιδιάβηκαν κατά μήκος ενός τμήματος από τη Via Francigena. Ένας ντόπιος αγρότης, αφού ξενάγησε την ομάδα σε ένα ελαιοτριβείο, που λειτουργεί ως Μουσείο Λαδιού, άνοιξε στους συμμετέχοντες την πόρτα του αγροκτήματός του και τους πρόσφερε ντόπια προϊόντα, δικής του παραγωγής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι συμμετέχοντες γεύτηκαν ντόπια βιολογικά προϊόντα, αποκτώντας μια βιωματική εμπειρία της αξίας της μεσογειακής διατροφής, στην προώθηση της οποίας στοχεύει το έργο. Κατόπιν, ακολούθησε βαρκάδα, επίσκεψη στην Grotte di Zinzulusa και στο υψηλής ιστορικής και μυθολογικής αξίας αρχαιολογικό χώρο του Castello di Castro. Η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανή συναυλία στο Porto Badisco του Λέτσε, όπου το συγκρότημα La Cantiga de la Serena παρουσίασε μεταξύ άλλων και τραγούδια στα Γκρίκο. Οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα γνώρισαν ένα μικρό μέρος της Γκρέτσια Σαλεντίνα (Σαλεντινής Ελλάδας), της γλωσσικής νησίδας στην οποία επιβιώνει η αρχαία ελληνική γλώσσα «Γκρίκο» ή «ελληνικά του Σαλέντο», που αποτελούν μάρτυρα μιας αδιάκοπης πολιτιστικής κληρονομιάς που ενώνει τις δύο χώρες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο QNeST PLUS μπορείτε να επικοινωνήστε: στο 26810 50234 ή στο contact@kic.uoi.gr και επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.