Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Δράση ενημέρωσης του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ) του Τμήματος Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα πλαίσια της Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων 2019, που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, στις 13-15 Σεπτεμβρίου 2019. Η έκθεση προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις και τους στόχους του έργου QNeST για τον Αειφόρο Τουρισμό, καθώς και για τα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που διοργανώνει το ΕΓΕΠ.
Το έργο QNeST «Δίκτυο Ποιότητας για τον Αειφόρο Τουρισμό» (Quality Network for Sustainable Tourism) ανήκει στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα INTERREG Πολυμερούς Εδαφικής Συνεργασίας Αδριατικής – Ιονίου, στο οποίο συμμετέχουν εταίροι ειδικοί σε θέματα τουρισμού, πολιτιστικής κληρονομιάς, Μεσογειακής διατροφής και αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής από 5 χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία και Μαυροβούνιο.
Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής σχεδίασε και δημιούργησε μια πληροφοριακή και συνδημιουργική διαδικτυακή πλατφόρμα για την προβολή τουριστικών διαδρομών αξιοποιώντας ειδικά ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν την προσβασιμότητα και αυξάνουν την επισκεψιμότητα. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ενημερώθηκαν για το πως μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα, με σκοπό την προβολή της επιχείρησής τους, των προϊόντων ή/και των υπηρεσιών τους.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές πολυμερές δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και φορέων, όπου θα πιστοποιηθούν με το «Σήμα Ποιότητας» αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάδειξη και την προώθηση του αειφόρου τουρισμού σε τοπικό και διακρατικό επίπεδο. Το Σήμα Ποιότητας αφορά την παραδοσιακή και άυλη πολιτιστική κληρονομιά σε συνδυασμό με τη Μεσογειακή διατροφή.
Επιπρόσθετα, παρουσιάσθηκε το έργο «BalkanMed INNOVA», που ανήκει στο διακρατικό πρόγραμμα «INTERREG Βαλκανική-Μεσόγειος 2014-2020», έχει ως στόχο τη Δημιουργία Βαλκανο-Μεσογειακού Κέντρου Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας και αποσκοπεί στην τόνωση της επιχειρηματικής σκέψης, στην ενθάρρυνση νέων επιχειρήσεων και στη δημιουργία ενός ελκυστικότερου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των Μικρό-μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ).
Στα πλαίσια του «BalkanMed INNOVA», πραγματοποιούνται δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα στους τομείς στρατηγικής σημασίας:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης, και επίσης προβλέπεται Χρηματοδοτική ενίσχυση για την υλοποίηση των πιο καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών.
Ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής (contact@kic.uoi.gr και 2681050234) για περισσότερες πληροφορίες.