Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα, διοργάνωσαν διήμερο μουσικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “HERMES” – «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/) το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.
Την Παρασκευή 17 Ιουνίου, στον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας, και το Σάββατο 18 Ιουνίου, στον εμβληματικό χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου της Νικόπολης, η νεοσύστατη Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών παρουσίασαν έργα Ελλήνων και Ιταλών Μουσουργών σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση.
Τις εκδηλώσεις άνοιξε ο καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής του ΕΓΕΠ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο επιδιώκεται η προβολή και αξιοποίηση της παράδοσης και των σημαντικότερων πολιτιστικών μνημείων των περιοχών της Άρτας και της Απουλίας, μέσω εκπαιδευτικών θεατρικών και μουσικών δράσεων καθώς και εικαστικών τεχνών.
Οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Μηνάς Πασχόπουλος, και κ. Σταύρος Νικολόπουλος, με ιδιαίτερη χαρά απηύθυναν χαιρετισμό και τόνισαν την σημαντικότητα της σύμπραξης μεταξύ του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Ο κ. Αθανάσιος Τρικούπης, Αναπληρωτής καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της λειτουργίας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Τμήματος, η οποία συστάθηκε κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος με την υποστήριξη του έργου HERMES.
Στο πρώτο μέρος των εκδηλώσεων ακούστηκαν από την Χορωδία με την συνοδεία συνόλου μουσικών οργάνων, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Αντώνη Βερβέρη, χορωδιακά έργα τριών Ελλήνων συνθετών που έζησαν και σπούδασαν στην Ιταλία: του Φραγκίσκου Λεονταρίτη, του Ιερώνυμου Τραγουδιστή και του Σπυρίδωνα Ξύνδα. Στο δεύτερο μέρος ακούστηκαν έργα των Raffaele Parisini, Νικόλαου Μεταξά Τζάνη, Λαυρέντιου Καμηλιέρη, Αντώνιου Λιβεράλη, και Δημήτριου Ανδρώνη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο HERMES, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.