QNeST: Με ικανοποιητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Διαδικτυακό workshop για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού
Δεδομένων των συνθηκών (#menoumespiti), το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εταίρος του ευρωπαϊκού έργου QNeST, διοργάνωσε ένα Διαδικτυακό workshop με στόχο την παρουσίαση των εργαλείων ΤΠΕ που ανέπτυξε η ομάδα έργου, καθώς και τον κοινό σχεδιασμό δύο θεματικών τουριστικών διαδρομών στην περιοχή της Άρτας και Θεσπρωτίας.
Στο workshop προσκλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων οι οποίοι μετά από διαδικασία αξιολόγησης έχουν λάβει το σήμα QNeST, ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31.03.2020 στις 18.30, φιλοξενήθηκε στους server του εργαστηρίου και οι συμμετέχοντες πήραν μέρος είτε μέσω του υπολογιστή τους είτε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.
Ο Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, επιστημονικώς υπεύθυνος του έργου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και έδωσε το λόγο στα μέλη της ομάδας έργου.
Τα μέλη της ομάδας έκαναν μια σύντομη εισαγωγή στους στόχους και τους σκοπούς του έργου, αναφέροντας τη συμβολή του στην ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής του έργου, στην προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή (ελαιόλαδο, ψάρι, κρασί) και στην εξεύρεση λύσεων για προηγμένη προσβασιμότητα των περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες κατηγορίες επισκεπτών.
Οι ειδικοί εξήγησαν ότι τα εργαλεία ΤΠΕ που αναπτύσσονται από το Εργαστήριο προσφέρουν άμεση επικοινωνία μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων, προώθηση εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων που έχουν λάβει το σήμα QNeST, φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον για την επίδειξη προτεινόμενων διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος, καθώς επίσης η ομάδα παρουσίασε λεπτομερώς την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ εποικοδομητική και συνεισέφερε σημαντικά στο σχεδιασμό των θεματικών διαδρομών στην περιοχή της Άρτας και της Θεσπρωτίας, οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάδειξη των στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς των προαναφερθέντων περιοχών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες, γνώση και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την προώθηση του ποιοτικού αειφόρου τουρισμού.