Στην Βαρκελώνη, Ισπανίας πραγματοποιήθηκε στις 21 & 22 Νοεμβρίου 2019, η 3η συνάντηση εταίρων του έργου NEW METRO – embeddiNg kEts and Works based learning into MEchaTROnic profile με την συμμετοχή του καθηγητή Χρυσοστόμου Στύλιου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής, του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στα πλαίσια του έργου NEW METRO, μελετώνται οι εκπαιδευτικές ανάγκες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στον τομέα της Μηχανοτρονικής, με στόχο να σχεδιαστεί ένα κοινό εκπαιδευτικό μοντέλο αναφοράς σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το εκπαιδευτικό μοντέλο επικεντρώνεται στις αναδυόμενες τεχνολογίες και καινοτομίες και προάγει δεξιότητες που θα συνεισφέρουν σε προηγμένες διαδικασίες παραγωγής ενισχύοντας την επίτευξη του στόχου της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0), κυρίαρχη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο όρος Μηχανοτρονική είναι ένας σύγχρονος νεολογισμός και υποδηλώνει το συνδυασμό των επιστημών της Μηχανολογίας, Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής και θεωρείται ως ένας από τους διαθρωτικούς παράγοντες για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.
Σύμφωνα με τον Καθ. Χρυσόστομο Στύλιο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου,: «Η Ελληνική μεταδευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να εντάξει την Μηχανοτρονική στα εκπαιδευτικά της προγράμματα, ώστε να συμβάλει στην κάλυψη των άμεσων και μελλοντικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας για τις συγκεκριμένες δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης και θα διευκολύνει την ανάκαμψη από αυτή. Επιπρόσθετα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές και να παρέχουν αναπτυξιακές προοπτικές, χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό καταρτισμένο και προσαρμόσιμο στις επικρατούσες σύγχρονες συνθήκες, ικανό να δημιουργεί εστίες καινοτομίας και να υποστηρίζει αναπτυξιακούς τομείς προτεραιότητας. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε έναν κλάδο με σημαντικές προοπτικές απασχόλησης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, όπως η Μηχανοτρονική, βοηθά στην αύξηση της απασχόλησης παρέχοντας ιδιαίτερες δεξιότητες και εκπαίδευση σε έναν αναπτυξιακό και καινοτόμο τομέα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0)» .
Το έργο New Metro ανήκει στην κατηγορία προγραμμάτων “Erasmus+ KA2: Cooperation for innovation and the exchange of good practices – Sector Skills Alliances” με εταίρους από επτά Ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία, Λετονία και Ισπανία. Οι δράσεις του έχουν σχεδιαστεί με στόχο την αύξηση της απασχόλησης με την σχεδίαση δεξιοτήτων και εκπαίδευσης στον τομέα της Μηχανοτρονικής. Επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή φορέων εκπαιδευτικής πολιτικής, όπως υπουργεία και επιμελητήρια και την ενθάρρυνση της συνεργασίας τους σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετοχή των νέων σε προγράμματα κατάρτισης υψηλού επιπέδου, ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων εκπαίδευσης στη Μηχανοτρονική, και τέλος, σχεδιασμό ενός συστήματος πιστοποίησης δεξιοτήτων εγκεκριμένο και αναγνωρισμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το διαδικτυακό τόπο του έργου http://www.newmetro.eu/