CRADLES

 

Creating Resilient Areas to Develop Lifecycles and Ecosystem Services

Προγραμματική Προτεραιότητα: 2. Υποστήριξη μιας πιο πράσινης και ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή περιοχής Αδριατικής – Ιονίου

Ειδικός Στόχος: ISO 1. Υποστήριξη μιας πιο πράσινης και ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή περιοχής Αδριατικής-Ιονίου

Διάρκεια Έργου: 01/05/2024 – 30/04/2027

Συνολικός Προϋπολογισμός:  1.716.167,85 €

Συνεργαζόμενοι Εταίροι του Έργου:

Eπικεφαλής Εταίρος:

Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Αλιείας (IOR)

Εταίροι Έργου:

    1. Περιφέρεια Ζαντάρ – Τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Ευρωπαϊκών Ταμείων (Zadar County)
    2. Εθνικό Διαπανεπιστημιακό Κοινοπραξία Θαλάσσιων Επιστημών (CoNISMa)
    3. Αυτόνομη Περιφέρεια του Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια (FVG Region)
    4. Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ – HCMR)
    5. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Επιτροπή Ερευνών (UoI RC)
    6. Πανεπιστήμιο Μόσταρ – Τμήμα Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (SUM)
    7. Πανεπιστήμιο Νόβι Σαντ – Τμήμα Επιστημών (UNSPMF)
    8. Σύλλογος για την Προστασία της Υδρόβιας Άγριας Ζωής της Αλβανίας (APAWA)
    9. Πανεπιστήμιο Μαυροβουνίου – Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας (UoM-IBMK)

Περίληψη του Έργου:

Το έργο CRADLES (Δημιουργία Ανθεκτικών Περιοχών για την Ανάπτυξη Κύκλων Ζωής και Οικοσυστημικών Υπηρεσιών) είναι μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος IPA ADRION. Στόχος του είναι η αποκατάσταση και διατήρηση κρίσιμων περιοχών ανάπτυξης νεαρών οργανισμών στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου.
Αυτές οι περιοχές είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση πολλών υδρόβιων ειδών, τόσο σπονδυλωτών όσο και ασπόνδυλων, καθώς και για τη διατήρηση της υγείας ολόκληρου του οικοσυστήματος. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές λόγω ρύπανσης, υποβάθμισης ενδιαιτημάτων και κλιματικής αλλαγής, προβλήματα που είναι κοινά σε όλες τις χώρες της περιοχής.
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, το CRADLES υιοθετεί μια ολιστική, διακρατική προσέγγιση, φέρνοντας κοντά εταίρους από επτά χώρες για να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης αυτών των περιοχών. Μέσα από τη συγκέντρωση πόρων, γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών, το έργο στοχεύει να αποκαταστήσει αυτά τα ενδιαιτήματα και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους μακροπρόθεσμα.

Κύριοι Στόχοι του Έργου

Ο κύριος στόχος του CRADLES είναι η βελτίωση της διατήρησης της βιοποικιλότητας και των περιοχών ανάπτυξης νεαρών οργανισμών στους παράκτιους και γλυκούς υγροτόπους της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων προσπαθειών αποκατάστασης, συνδυασμένων με παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης που έχουν διατηρήσει αυτά τα οικοσυστήματα για αιώνες. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση των οικολογικών διεργασιών, με οφέλη τόσο για τα είδη που εξαρτώνται από αυτά τα ενδιαιτήματα όσο και για τις ανθρώπινες κοινότητες που βασίζονται στις οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχουν.

Ένα πρόσθετο όφελος της αποκατάστασης αυτών των περιοχών είναι η δυνατότητα βελτίωσης της δέσμευσης άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Παραδοτέα του Έργου

Το CRADLES θα παράγει αρκετά βασικά παραδοτέα, όπως:

  • Μια ολοκληρωμένη στρατηγική αποκατάστασης και διατήρησης για περιοχές ανάπτυξης νεαρών οργανισμών.
  • Πιλοτικές μελέτες για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των προτεινόμενων δράσεων αποκατάστασης.
  • Δράσεις ενίσχυσης ικανοτήτων και ανταλλαγής γνώσεων, που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινότητες και τους εμπλεκόμενους φορείς να αποκτήσουν τις δεξιότητες και την κατανόηση που χρειάζονται για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

 

Οι κύριοι ωφελούμενοι περιλαμβάνουν τις τοπικές κοινότητες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, κρατικές υπηρεσίες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιχειρήσεις της περιοχής.

Η Σημασία της Διακρατικής Προσέγγισης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές ανάπτυξης νεαρών οργανισμών δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα. Η ρύπανση, η απώλεια ενδιαιτημάτων και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου.

Με τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, μπορούν να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές και συντονισμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των κοινών προβλημάτων. Επιπλέον, το έργο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενδιαιτημάτων – από γλυκά ύδατα έως μεταβατικά και θαλάσσια περιβάλλοντα – εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αποκατάστασης.

Τι Κάνει το CRADLES Ξεχωριστό

Το CRADLES ξεχωρίζει για την καινοτόμο και διακρατική του προσέγγιση. Σε αντίθεση με προηγούμενες προσπάθειες, που ήταν συχνά αποσπασματικές ή περιορισμένες, το έργο αυτό ενώνει επτά χώρες για να δημιουργήσει μια συντονισμένη στρατηγική.

Χρησιμοποιεί επίσης προηγμένα εργαλεία και μεθόδους για να μελετήσει τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις περιοχές ανάπτυξης νεαρών οργανισμών και να προβλέψει τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους.

Πέρα από την προστασία συγκεκριμένων ειδών ή ενδιαιτημάτων, το CRADLES στοχεύει στη διατήρηση των οικοσυστημικών λειτουργιών που υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα και παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία – όπως καθαρό νερό, αποθήκευση άνθρακα και οικονομικά οφέλη από την αλιεία και τον τουρισμό.

οργανισμών, αντιμετωπίζοντας άμεσα περιβαλλοντικά προβλήματα και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οφέλη για τη φύση και τους ανθρώπους της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο