Με συμμετοχή στελεχών Πολιτικής Προστασίας από όλη την Ελλάδα και ένα ευρύτατο κοινό και με ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης του προσωπικού Πολιτικής Προστασίας, των κατοίκων των Δήμων της ΠΕ Άρτας αλλά κάθε ενδιαφερόμενου, που διοργάνωσε το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 15 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο του έργου “Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης, πρόληψης, διαχείρισης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του Αράχθου”, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακού Πρόγραμμα “Ηπειρος”.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Δημήτριος Κοντογιάννης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων (Κέρκυρα, Λευκάδα, Παξοί), και ο καθηγητής Ευριπίδης Γλαβάς, Κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του Δρ. Παναγιώτη Ζαρίφη, από το Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης του Υπουργείου Εσωτερικών, που αναφέρθηκε στην εξέλιξη και μετάβαση από την Πολιτική Άμυνα στην Πολιτική Προστασία, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, ο οποίος τόνισε την σημασία της οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κος Δημήτριος Μήλιος, Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο οποίος παρουσίασε την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης πρότυπων σχεδίων Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών, παρουσιάζοντας ενδεικτικές περιπτώσεις πλημμύρας στην Ελλάδα και τις επιστημονικές μεθοδολογίες που εφαρμόσθηκαν για πρόληψη. Ο Δρ. Αθανάσιος Π. Καλογεράς, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου “ΑΘΗΝΑ” ακολούθησε, παρουσιάζοντας σύγχρονες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ετερογένειας στα θέματα έγκαιρης προειδοποίησης και την ανάγκη ενοποίησης των διαδικασιών πολιτικής προστασίας σε διαπεριφερειακό και διακρατικό πλαίσιο.
Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν με παρουσιάσεις προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποστήριξης αποφάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και πλημμυρικών επεισοδίων. Ο Δρ. Στέφανος Μίχος, Διευθυντής Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου παρουσίασε το εγκατεστημένο σύστημα στο δάσος της Στροφιλιάς για την έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση δασικών πυρκαγιών, το οποίο αξιοποιεί προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας και ανάλυσης εικόνας από κάμερες και drone. Στη συνέχεια, ο Δρ. Πέτρος Καρβέλης από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, περιέγραψε τη λειτουργία του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και του Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων για την απεικόνιση, πρόληψη και έγκαιρη ενημέρωση για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του Άραχθου “WatchArachthos”.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση κοινών διαπεριφερειακών και διασυνοριακών στρατηγικών διαχείρισης φυσικών καταστροφών, από τον κ. Ευάγγελο Κατσαρό, υπ. Διδάκτορα του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης & Διασυνοριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής, Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, ο οποίος δήλωσε ότι με την συγκεκριμένη ημερίδα ολοκληρώνεται το έργο “Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης, πρόληψης, διαχείρισης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του Αράχθου”, στο πλαίσιο του οποίου η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σχεδίασε, ανέπτυξε και έχει θέσει σε λειτουργία ένα αυτοματοποιημένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Άραχθο. Για την ανάπτυξη του συστήματος, απαιτήθηκε η διερεύνηση πλήθους παραγόντων και η αξιοποίηση προηγμένων αλγορίθμων. Οι ερευνητές του Εργαστηρίου χρησιμοποίησαν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογικής αιχμής για να συλλέξουν, να επεξεργαστούν και να αναλύσουν τα κλιματολογικά και γεωγραφικά στοιχεία σε ειδική βάση δεδομένων που σχεδίασαν και υλοποίησαν. Το πληροφοριακό σύστημα αποφάσεων και το σύστημα αυτόματης παρακολούθησης δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης πλημμυρικών φαινομένων καθώς και ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμύρας στην περιοχή του Αράχθου και είναι στην διάθεση την πολιτικής προστασίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων ZOOM, και μεταδόθηκε ζωντανά στo κανάλι του έργου στο YouTube (Watch Arachthos Project – YouTube) καθώς και μέσα από το προφίλ του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής στο Facebook (Kiclab UoI).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου www.watcharachthos.eu, καθώς και τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής kic.uoi.gr.